Kumpulan contoh artikel bahasa sunda

Dongeng Sasakala Bahasa Sunda, Sangkuriang Gunung Tangkuban Perahu!

by Kustian , at February 02, 2016 , have 0 komentar

Basasunda.com - Yang dimaksud dengan dongeng sasakala adalah dongeng atau cerita masyarakat turun temurun, baik yang diceritakan secara mulut ke mulut ataupun yang sudah dituliskan lewat buku.


Dongeng sasakala juga merupakan dongeng yang menceritakan kejadian yang merupakan asal-usul atau asal muasal suatu tempat, tokoh, kejadian, dan lain sebagainya, yang sebenarnya belum diketahui secara jelas tentang kebenarannya

Dongeng Sasakala Bahasa Sunda


Dongeng Sasakala Bahasa Sunda, Sangkuriang Gunung Tangkuban Perahu!

Di daerah jawa barat atau di tatar sunda sendiri banyak sekali contoh-contoh dongeng sasakala ini, seperti misalnya dongeng gunung tangkuban parahu, sangkuriang, lutung kasarung, sikabayan, dan lain sebagainya, dan bahkan dongeng-dongeng ini juga kini banyak dikisahkan melalui film-film.

Baiklah, dibawah ini saya berikan salah satu contoh dongeng sasakala bahasa sunda dari jawa barat yakni tentang sangkuriang gunung tangkuban parahu.

Baca juga: Kumpulan 9 Contoh Cerita Dongeng Fabel Tentang Sasatoan Bahasa Sunda

Dongeng Sasakala Sangkuriang "Legenda Gunung Tangkuban Perahu"


Dina hiji mangsa, dicaritakeun aya sahiji putri raja di jawa barat ngaranna dayang sumbi. Dayang sumbi boga anak lalaki nu kasep ngaranna sangkuriang.

Sangkuriang kareseupna ngaburu sasatoan di leweng. Sangkuriang dibaturan ku hiji anjing nu ngaranna tumang, anjing eta lain sawajar anjing, nu sabenerna anjing eta titisan dewa nu mangrupakeun bapana sangkuriang.

Tina hiji poe, sangkuriang jeung tumang mangkat ka hiji leweng, naha kunaon pas sangkuriang nitah si tumang ngudag buruan ka leweng, si tumang embungen nuturkeun kahayang sangkuriang, nah akhirna si tumang diusir ka jero hutan ku sangkuriang.


Sa entos sangkuriang balik deui ka istana, sangkuriang nyaritakeun kajadian eta ka indungna nyaeta dayang sumbi.

Ngadenge carita eta, dayang sumbi teras ngambek kacida, teu sadar akhirna dayang sumbi nakol sirahna si sangkuriang make sendok sangu anu keur di cekelna nepi ka aya urutna.

Sangkuriang ngambek, terus akhirna langsung mangkat ngembara ninggakeun istana karajaan na. Saprak kajadian eta dayang sumbi nyesel ka anu tos naon dilakuken nana ka sangkuriang.

Sa entos kajadian eta, dayang sumbi terus nga-doa jeung tapa. Tina hiji wangsa, dewa-dewa masihan hadiah ka dayang sumbi nyaeta rupa awet ngora jeung kageulisan anu abadi.

Entos lami pisan sangkuriang mangkat, akhirna sangkuriang mutuskeun balik dei ka istana. Sa entos nepi ka istana, sangkuriang ningali kerajaan eta teh tos beda pisan.

Di dinya oge, sangkuriang ningali aya hiji awewe anu geulis kacida nu teu lain padahal mah indungna.


Ningali tina kagelisan nana, akhirna sangkuriang niat rek ngalamarna. Sabalikna oge, sangkuriang teh sosok jalmi anu kasep, nu mantak nyien dayang sumbi oge reseupen ka pamuda eta teh.

Dina hiji poe, sangkuriang caritana arek pamit menta izin rek ngaburu di leweng. Sangkuriang menta dayang sumbi pang ngarapihan keun tali nu ditalian dina sirahna.

Dayang sumbi rewaseun pas ningali aya urut bared tina sirah sangkuriang nu arek jadi calon suamina eta teh.

Urut bared eta, persis pisan kos anakna nu tos ngarantau bahela. Dayang sumbi merhatikeun terus, dipikir-pikir beungetna oge mirip pisan jeung anakna nu mangkat harita.


Dayang sumbi mulai ngarasa curiga, akhirna dayang sumbi niat rek ngagagal keun perkawinan eta teh, dayang sumbi teras ngajukeun dua syarat ka pamuda eta, nyaeta:

Ka hiji, dayang sumbi hoyong pamuda eta teh ngabendung cai citarum, kadua na, dayang sumbi hayang hiji sampan parahu anu gede pikeun nyebrang cai citarum.

Kadua syarat eta kudu tos di lakukeun saencan panon poe mulai bijil. Nah dina peting eta keneh, sangkuriang mulai ngalakukeun dua syarat eta.

Sangkuriang mulai tapa jeung ngerahkeun makhluk-makhluk gaib pikeun ngabantuan ngawujudkeun dua syarat eta.

Dayang sumbi, mulai ningali lalaunan pagawean sangkuriang nu sabenerna ampir beres di lakukeun.

Dina waktu eta keneh, dayang sumbi oge mulai marentahkeun pasukan nana pikeun ngabentangkeun laon sutra nu warna beurem ti sabelah kota timur, sa olah-olah okos panon poe nu karak bijil.


Sangkuriang terus ningali warna bereum eta, jeung ngira panon poe tos mulai bijil. Sangkuriang akhirna teu jadi neruskeun pagawean nana, ngambek lantaran nganggap teu bisa ngabulkeun dua syarat eta.

Make kakuatan nana, akhirna sangkuriang ngabobol bendungan anu entos di jienna, teu lila jadi banjir gede jeung nendang sampan parahu nu tos dijienna.

Sampan parahu eta ngalayang jeung akhirna ragag dina hiji gunung nu ayena disebut "gunung tangkuban parahu."


Selesai..
sumber referensi: google.com

Nah demikianlah, cerita singkat dongeng sasakala sangkuriang legenda gunung tangkuban perahu dalam bahasa sunda. Mohon ma'af apabila ada penggunaan bahasa sunda dalam penulisan contoh dongeng diatas ada yang kurang halus. Akhir kata, semoga bermanfaat dan terimakasih atas waktunya.




Dongeng Sasakala Bahasa Sunda, Sangkuriang Gunung Tangkuban Perahu!
Dongeng Sasakala Bahasa Sunda, Sangkuriang Gunung Tangkuban Perahu! - written by Kustian , published at February 02, 2016, categorized as Dongeng sasakala . And have 0 komentar
No comment Add a comment
Cancel Reply
GetID
Copyright ©2017 Basasunda.com