Tempatnya Kumpulan Seputar Artikel Berbahasa Sunda Pilihan

Contoh Sajak Sunda "SUMANGET KASUNDAAN"

by Kustian , at March 06, 2017 , have 0 komentar

Hmm.. Cukup sulit juga ya, ketika mendapat tugas disekolah untuk membuat sajak dalam bahasa sunda ini? Yaps, sebenarnya mudah ko, asalkan kita pandai memilih kata-kata dan merangkainya secara benar dan saling keterhubungan, pasti sajak yang kita buat akan bagus hasilnya.



Namun sayangnya, saya pribadi bukanlah seorang pujangga yang pandai merangkai kata-kata, aih sedap! Nah, daripada kelamaan, yuk langsung saja kita lihat contoh sajak bahasa sunda yang ada dibawah ini, disunting jika memang kurang sesuai keinginan.

Contoh Sajak Sunda "SUMANGET KASUNDAAN"



Contoh Sajak Sunda "SUMANGET KASUNDAAN"
@ Foto - source
"Sajak sumanget kasundaan"


Sumanget ka-SUNDA-an,
tara ngukut kanti risi,
tara reuwasan ku nu beja,
sikepna titih caringcing,
jauh tina hiri jeung dengki,
nyekel tetekon nu luhung,
gagah bedas teu aya lawan,
handap asor hade budi,
kasabaran nyata elmu katunggalan. 
Ciciren satria leuwih,
pageuh nyekelan jangjina,
tara ngawangkong ngabohong,
sumawonna pala cidra,
estu bener ucapna,
kasanggupna anu metu,
dibelaan pegat nyawa. 
Ciciren satria leuwih,
boga bakat tumarima,
katambah leber wawanen,
dina ngabelaanana,
ka sasama ka dunungan,
ka sakur nu enggeus nulung,
ku sagala kahadean. 
Ciciren satria leuwih,
boga bakat karunyaan,
estu resep mere maweh,
nulungan kanu sangsara,
melaan nu teu boga dosa,
hirupna pikeun tutulung,
resep kana kaadilan. 
Tara bedegong cirigih,
teu adigung adiguna,
estu pahing nyebut dewek,
lemes budi basana,
matak sugemaeun semah,
babaturan pada lucu,
resep ku prakprakanana. 
Tah kitu bakat sajati,
jauh tina pangarahan,
beunang disebut bolostrong,
teu aya pikir rangkepna,
ucap hate estu brukbrak,
teu nyieun budi salingkuh,
teu hayang senang sorangan. 
Tah kitu piwuruk ti aki,
patokan ka-SUNDA-an,
babakuna handap asor,
mitutur kasatrian,
make duduga peryoga,
nyingkahan ujub takabur,
teu agul ku kagagahan. 
Mungguh kamulia-an sajati,
lir ibarat wawangunan,
nu weweg alus tur gede,
hese piruntuheunana,
sababna ditihangan,
ku tabe'at anu luhung,
dihateupan kautaman. 
Dibilikan ku pamilih,
dikuta ku kasetyan,
dipademen ku wawanen,
dipaku ku kapengkuhan,
dihias kapinteran,
diparabotan ku elmu,
diukir ku karajinan. 
Jalma oge kitu deui,
lamun martabatna mulya,
hamo towong dipiomong,
moal pegat dipicinta,
sababna kamulyaan,
henteu kawengku ku waktu,
langgeng kawangikeunana. 
Luhur pangkat kudu karasa rumawatna ku ra'yat,
Gede kawasa kudu karasa rumaksana ku balarea,
Sugih mukti, rea duit, rea banda, kudu karasa sosialna ku nu teu baroga. 
Tapi ulah luhur pangkat dipake basilat
gede kawasa dipake terkosa,
sugih beunghar dipake teu wajar.
Nah, demikinlah apa adanya sajak bahasa sunda dengan judul sumanget kasundaan-nya, semoga bermanfaat sebagai bahan referensi untuk tugas di sekolah, dan terimakasih atas waktunya.




Contoh Sajak Sunda "SUMANGET KASUNDAAN"
Contoh Sajak Sunda "SUMANGET KASUNDAAN" - written by Kustian , published at March 06, 2017, categorized as Sajak sunda . And have 0 komentar
No comment Add a comment
Cancel Reply
GetID