Home » » Kumpulan Puisi Bahasa Sunda Khusus Tentang Keindahan Alam!

Kumpulan Puisi Bahasa Sunda Khusus Tentang Keindahan Alam!

Ditulis ku: Kustian | Monday, January 18, 2016

Bagikeun Ka :


Alam memang harus kita jaga, begitu pula dengan keindahan alamnya yang harus kita pertahankan bersama. Dan untuk melukiskan keindahan alam itu semua, kita dapat menuangkannya melalui karya sastra berupa puisi.

Dalam penulisan puisi bahasa sunda tentang keindahan alam ini, jujur saja saya rangkum berdasarkan beberapa referensi dari puisi yang saya punya namun dalam bahasa indonesia, sehingga pada puisi keindahan alam ini saya serat ulang dengan menggunakan bahasa sunda, meskipun tidak semuanya.

Sebelumnya saya mohon maaf apabila masih ada beberapa kata dalam penggunaan bahasa sundanya yang kurang sesuai, untuk itu mohon di ralat ulang. Nah, berikut beberapa kumpulan mengenai puisi yang menceritakan tentang keindahan alam yang dikemas ke dalam bentuk bahasa sunda.

Baiklah langsung saja dibawah ini basasunda.com akan berbagi puisi dalam bahasa sunda tentang keindahan alam yang dapat langsung kamu baca dibawah ini.

Puisi Bahasa Sunda Tentang Keindahan Alam


Puisi Bahasa Sunda Khusus Tentang Keindahan Alam!


1. Kaėndahan Alam

Cahya panon poė, nya'angan kana haté
Hiliwirna angin, Tiis kana dada
Tatangkalan ting garupay, Nambih nyieun ėndahna alam

Lemah cai negeri nu can kena ku polusi
Alam ėndah nu merenah
Ulah nepi ka punah
Ku urang kudu dipupusti
Supaya tetep asri lestari



2. Alam Ciptaan Gusti Nu Éndah

Angin tiis dongkap dina poé isuk
Mapagkeun panon poé isuk-isuk..
Hejona tatangkalan endag-endagan katiup angin

Nuhun pisan gusti, kanikmatan sadaya anu tiasa abdi rasakeun..

Kaéndahan alam nu tos anjeun ciptakeun
Janten nyata kakuasaan nu teu aya tandingan nana..



3. Éndahna Désa Abdi Teu Aya Duana

Sora manuk kadangu tina balik dahan tangkal
Sorana ngenah jiga tembang kawih

Alam éndah pinuh ku daya sima
Tatangkalan hirup subur teu aya kasangsaraan

Sora angin nu sing hiliwir ngusapan raraga
Kaéndahan alam desa abdi émang teu aya duana..


4. Alam Nyien Abdi Sumanget

Abdi muka soca..
Katingali, panon poe isuk nu nembus kana jero rohangan

Abdi muka jendela..
Katingali, halimun tina balik tatangkalan padesaan.

Netesna embun ngabaseuhan daun-daun nu aya dina tangkal
Sora-sora manuk karasa merdu kadengena..

Angin nu ngahembus nambih sumanget jiwa raga
Tina alusna kaendahan alam ieu, abdi sadia ngajalankeun dinten ayena.



5. Ningali Endahna Alam Di Bukit

Sora tiupan angin basisir asa karasa endah pisan
Ombak-ombak nu ararageung nambih daya tarik alam

Halimun isuk ngabasehan pare sawah nu mulai harerejo
Gunung nu luhur ngajulang makin makmur tur répéh

Abdi calik dina luhur bukit gunung..
Ningali endahna kaendahan alam ciptaan pangéran ieu.



6. Endahna Desa Tos Teu Aya

Éndahna désa nu harita alus duka kamana
Alam nu tadina hejo ayena tinggal carita
Desa abdi ayena barobah tos jadi kota

Kamana dei abdi neangan ka endahna alam nu harita pernah aya?

Ayeuna nu aya tinggal karasa hariwang tur panas
Sabab alam desa abdi nu endah ayena tos teu aya.

Asa ku geunah ningali leuweung anu galedé jeung harejo harita.
Rupa-rupi sasatoan aya kabeh didinya

Nanging, jalma-jalma nu teu boga etika tos ngaruksak alam dunya..
Tatangkalan dibabad beak ku maranehana nepi teu ka sesa

Leuweung nu sakitu gedena di beuleum nepi kabeakna
Pikeun kabutuhan sakumpulan jalma-jalma nu teu boga etika.



7. Ka'ayaan Désa Abdi Harita

Unggal peting kadéngé sora jangkrik nu ngaderik
Silih patembalan dina peting jiga alunan musik

Saetik tiasa ngubaran kaayaan haté anu nalangsa
Ngingetkeun abdi kana lalampahan basa letik harita

Sora hayam nu silih patembalan ngahudangkeun abdi
Suara manuk nyaranyi ngaramékeun kaayaan di desa
Oh, éndahna kaayaan alam di desa abdi

Angin seger sing hiliwir tina tatangkalan nu salubur didinya.
Tiupan angin karasa tiis tina kaayaan isuk di desa

Tiisna ibun narempel tina dahan-dahan tangkalna.
Mani endah pisan pemandangan désa abdi baheula

Nanging warsih ayena tos loba wangunan sareng pabrik didinya
Ngagantikeun kaéndahan pamandangan alam desa abdi nu harita.



8. Endahna alam Kamana?

Batu karang katingal dilautan
Sawah éndah nyien anteng raraga

Nanging sawah nu loba ayena tos teu aya
Ku sabab mesin-mesin badag anu murka

Di taekan ku jalma nu durjana..
Ngarusak sadaya sawah-sawah nu aya

Kitu, ngan saukur neangan kakayaan samata..



9. KAÉNDAHAN ALAM

Tingali hejona gunung..
Taya kakirangan, kugenah
Sawah-sawah nu ngajajar

Angin nyeot nyiuman tatangkalan
Tur nyiuman hate nu nalangsa

Tingali lautan anu ngahampar
Taya ancaman, répéh rapih
Ombak ngaguruh salih udag

Angin nyeot nyiuman ombak
Anu nyieun anteng ka diri urang..


Untuk sementara mungkin hanya itu dan nanti akan saya tambahan lagi puisi bahasa sunda tentang kaendahan alam nya. Mudah-mudahan dapat bermanfaat baik itu untuk sekedar bahan referensi ataupun tugas bahasa sunda di sekolah kamu.

Dengan puisi tentang keindahan alam basa sunda ini pula, mari kita bersama-sama menjaga serta melestarikan keindahan alam yang ada disekitar kita, agar anak cucu kita kelak masih dapat menikmati keindahan alam yang ada disekitaran tempat tinggal.


Share:

Facebook Google+ Twitter
Hatur nuhun parantos nyempetkeun waktos kanggo maos Puisi sunda tina judul Kumpulan Puisi Bahasa Sunda Khusus Tentang Keindahan Alam! Hatur Nuhun..

Mangga pasihan koméntar, kritik, sareng saran kanggo artikelna (koméntar panginten badé ditingali heula, sateuacan di tampilkeun).